Nootropics

Definisi 'Nootropics': Apakah 'Nootropics'?


Nootropic? Pil kepintaran? Dadah kepintaran? Penguat kognitif minda?

Adakah semua yang dinyatakan sama? Adakah perbezaan antaranya?

Jika dilihat sekali imbas, tidak berapa jelas perbezaannya.

Rencana ini menjelaskan setiap istilah yang terdapat di pasaran nootropic dalam gaya yang mudah dan ringkas untuk memahami.

Rencana ini akan memberi definisi kepada ubatan, pil, dan dadah umum untuk kepintaran otak yang anda mungkin mengetahui.

Tambahan lagi, rencana ini juga akan menjelaskan beberapa farmaseutikal dan ramuan semula jadi yang terdapat dalam ubat, pil atau dadah kepintaran otak.

Terdapat perbezaan sedunia antara dadah kepintaran farmaseutikal dengan penguat kognitif minda yang natural juga dikenali sebagai nootropic natural.

Kami akan membahagikan penguat kognitif kepada dua jenis yang lain. Kami akan memberi definisi dan contoh untuk setiap jenis penguat kognitif. Apa yang penting untuk mencatat adalah yang mana jenis farmaseutikal dan yang mana punca sumber semula jadi. Kedua-dua jenis ini dekenali sebagai nootropics - ataupun penguat kognitif.

Jika anda berminat dengan subjek ini, anda boleh juga membaca rencana ini dalam bahasa Inggeris: 13 Brain Power Supplements: Increase Brain Power and Concentration.


Kandungan

- Definisi nootropic

- Nootropics sintetik atau farmaseutikal

- Nootropic natural

- Kesimpulan penilaian


smart pills is one of the term used for a cognitive enhancing substance

Definisi 'nootropics'

Dalam istilah yang mudah difahami, 'nootropic' adalah sesuatu bahan untuk menguatkan ingatan otak atau fungsi kognitif otak yang lain.

Definisi umum ini menunjukkan bahawa bahan yang membantu fungsi kognitif minda termasuk dalam kelas 'nootropic'.

This includes smart pills, smart drugs, nootropics, cognitive enhancers and any other similar terms.

Ini termasuk pil kepintaran, dadah kepintaran, nootropics, penguat kognitif dan istilah lain yang sama makna.


Tonton: Panduan lengkap kepada vitamin nootropic dalam UK (bahasa Inggeris)


Nootropics sintetik atau farmaseutikal

Nootropics klasik yang anda agak apabila berfikir tentang pil kepintaran otak.

Nootropic juga dikenali sebagai bahan penguat kognitif farmakologi. Ini merupakan ubat preskrepsi farmaseutikal yang digunakan sebagai dadah pelajaran seperti modafinil, Ritalin atau farmaseutikal uji kaji seperti Noopept.

Kebanyakan dadah ini dijual secara haram sebagai dadah kepintaran otak oleh peniaga atau farmasi internet. Biasanya istilah 'pil kepintaran' boleh bertukar ganti dengan 'dadah kepintaran' tetapi apa yang penting adalah jika bahan farmaseutikal ataupun tidak.

Permintaan untuk dadah penguat otak sedang menaik sejak beberapa tahun kebelakangan ini akibat tekanan yang dirasai oleh pelajar dan pekerja profesional di seluruh dunia.

Modafinil

 

Modafinil merupakan perangsang yang hanya boleh didapati melalui preskrepsi. Modafinil sangat popular di UK sebagai dadah kepintaran farmaseutikal.

Modafinil diluluskan mula-mulanya oleh FDA Amerika Syarikat pada tahun 1998 untuk gangguan narkolepsi mental. Walau bagainmanapun, minat dalam gunaannya sebagai dadah kepintaran otak sedang meningkat dalam tahun kebelakangan ini. Mekanisme utama Modafinil adalah untuk menghalang pelupusan dopamin yang menyebabkan pengguna supaya tidak tidur.

Sesiapa-siapa dalam UK yang menjual ubatan hanya untuk preskrepsi secara haram akan menghadapi hukuman penjara selama 2 tahun. Walau bagaimanapun, bekalan modafinil disahkan hanya melalui preskrepsi doktor.

Klik di sini untuk membaca panduan lengkap untuk modafinil dalam bahasa Inggeris: Modafinil UK: The Ultimate 2020 Guide.

Ritalin

Methylphenidate yang dijual di bawah nama perdagangan Ritalin merupakan rawatan untuk gangguan hiperaktif kekurangan tumpuan (ADHD). Ritalin merupakan psiko-perangsang yang meningkatkan neurotransmiter dopamin dan norepinephrine dalam otak.

Terdapat kesan yang sama amfetamin supaya tidur mampu dielakkan oleh pengguna pada jangka masa panjang. Ritalin merupakan dadah kelas B dan jika anda mempunyai hak milik Ritalin tanpa preskrepsi, anda akan mengahadapi hukuman penjara selama 5 tahun ataupun denda tidak terhad.

Klik di sini untuk membaca rencana panduan lengkap kepada Ritalin dalam bahasa Inggeris: complete guide to Ritalin in 2019.

Noopept

Dihasilkan di Rusia dan dituntut untuk meningkatkan kebolehan pembelajaran, sesetengah pengguna menghisap serbuk Noopept untuk kesan tambahan.

Dadah ini mendakwa untuk membantu ingatan melalui tahap reseptor kimia otak bernama acetylcholine yang ditingkatkan. Undang Psikoaktif 2016 yang baru menjadikan satu kesalahan untuk menjual dadah inidengan hukuman sepanjang 7 tahun.

Klik di sini untuk membaca panduan lengkap Noopept dalam bahasa Inggeris: complete guide to Noopept in 2019.

Terdapat beberapa jenis yang lain dalam kategori ini seperti racetams. Walau bagaimanapun, kami hanya akan membincang tentang tiga jenis yang dijumpai di dalam UK.


Nootropic natural

Pil kepintaran yang sedang diedarkan di dunia adalah nootropic natural. Teruskan membaca rencana ini untuk mengetahui kebaikannya.

Jenis penguat kognitif ini dibuat daripada ramuan punca sumber semula jadi.

Nootropic natural direka untuk meyokong prestasi mental dan meningkatkan tumpuan anda.

Brainzyme

Merupakan penguat kognitif natural pertama di UK yang mengandungi matcha, guarana, choline dan pelbagai vitamin/mineral.

Brainzyme adalah nootropic natural yang mampu membantu menyokong prestasi mental lagipun meningkatkan tumpuan anda.

Brainzyme dihasilkan dalam UK, selamat dan harga berpatutan sama lagi terbukti secara saintifik untuk menyokong tumpuan, prestasi mental dan mengurangkan keletihan.

Klik di sini untuk lebih banyak maklumat Brainzyme dalam bahasa Inggeris: Learn more about Brainzyme here.

Nootrobox

Mereka digambarkan sebagai syarikat baru yang paling popular di California merujuk kepada rencana UK, "The Brain Hackers" di dalam the Times Magazine. Nootrobox merupakan pengeluar penguat kognitif natural pertama di Amerika Syarikat.

Termasuk pelabur daripada CEO Yahoo, Marissa Mayer dan ulasan Nootrobox sangat positif.

Ramuan yang mungkin didapati dalam penguat kognitif natural:

Kafein

Anda mungkin terkejut untuk mengetahui bahawa kopi khususnya kafein merupakan salah satu nootropics atau penguat kognitif yang terkenal dan tertua.

Kafein berkesan kerana reseptor adenosin tersekat. Ini menghalangkan perasaan mengantuk, manakala meningkatkan tekanan darah, kadar jantung dan pernafasan anda yang menyebabkan anda supaya lebih bertenaga dan terjaga.

Serbuk Teh Hijau Matcha

Matcha merupakan ramuan yang diminati oleh pengguna dan media dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dalam matcha terutamanya daun teh hijau yang dipilih dan dihancurkan untuk membuat serbuk yang sangat halus dan mengandungi Theanine yang berkaitan dengan kesihatan dan tambahan tumpuan.

Benih buah Guarana

Guarana merupakan tumbuhan yang hanya terdapat dalam kawasan Amazon. Benihnya mengandungi kafein natural yang dibekalkan dalam cara yang mampan dan memberikan kecerdasan sepanjang hari.

Choline

Choline merupakan khasiat penting untuk kesihatan otak yang didapati dalam pelbagai makanan termasuk brokolo dan kacang buah pinggang.

Vitamin and mineral

Seringkali dipandang rendah kerana vitamin dan mineral merupakan ramuan biasa tetapi tidak harus dilupakan terutama dalam konteks sebilangan besar orang dewasa kekurangan vitamin dan mineral.

Sebagai contoh, data daripada Ukuran Diet dan Khasiat pemakanan Kebangsaan (NDNS) di UK yang menunjukkan bahawa kebanyakan dalam masyarakat mempunyai kekurangan iron (Dalam data terbaru untuk tahun 2013-2014, terdapat 27% perempuan mempunyai kekurangan pengambilan iron https://www.gov.uk/government/collections/national-diet-and-nutrition-survey).


Kekurangan salah satu vitamin atau mineral mampu membawa kesan buruk kepada fungsi kognitif minda kita.

Vitamin B5 - (Asid Pantotenik) membekalkan khasiat penting untuk prestasi mental dan sintesis neurotransmiter.
Vitamin B6 - (Piroxidin) membekalkan khasiat penting untuk metabolisme yang menghasilkan tenaga dan mengurangkan keletihan atau kepenatan.
Vitamin B12 - (Kobalamin) membekalkan khasiat untuk mengurangkan keletihan dan kepenatan.
Vitamin B1 - (Thiamin) membekalkan khasiat penting untuk metabolisme yang menghasilkan tenaga dan fungsi sistem saraf.
Iron - Mineral penting ini menggalakkan fungsi kognitif dan sistem imun yang biasa.
Zinc - Mineral penting ini menggalakkan sintesis DNA dan fungsi kognitif yang biasa.
Iodine - Khasiat ini penting untuk menggalakkan fungsi kognitif dan neurologi yang biasa.
Magnesium - Khasiat ini penting untuk sistem saraf dan psikologi yang biasa.


Kesimpulan penilaian

Ketika mempertimbangkan yang nootropic mana untuk mencuba, kami biasanya mencadangkan kriteria berikut:

  • Keberkesanan (Adakah terbukti secara saintifik untuk berkesan?)
  • Harga yang bernilai (Adakah harga berpatutan?)
  • Kesan sampingan (Adakah kesan kurangan produktif pada jangka masa panjang?)
  • Mematuhi undang-undang (Adakah mudah dibeli dan mematuhi undang?)

Kebanyakan nootropic sintetik tidak mematuhi semua kriteria dinyatakan.

Sebagai contoh, modafinil telah terbukti untuk berkesan tetapi harganya mahal dan juga modafinil mempunyai banyak kesan sampingan lagipun haram tanpa preskrepsi dalam kebanyakan negara. Oleh itu, kami tidak mencadangnya.

Manakala sesuatu seperti Brainzyme, nootropic natural yang terbukti secara saintifik memang berkesan dan harga pun sangat berpatutan dengan satu kapsul berharga hanya 33p. Tambahan lagi, Brainzyme hanya mempunyai sedikit kesan sampingan dan mematuhi undang-undang sedunia. Oleh itu, kami mencadangkan Brainzyme.

Kami memang menyokong anda supaya membuat penyelidikan bersendirian ke dalam topik nootropic sebelum mencuba mengambilnya pertama kali.

Klik di sini jika anda ingin mencuba Brainzyme: https://www.brainzyme.com/collections/cognitive-enhancers-smart-pills

 


Rencana yang serupa

Ataupun anda mungkin ingin membaca rencana serupa berikut dalam bahasa Inggeris:


The 16 Best Brain Vitamins for Memory and Concentration 2020

Adderall UK Ultimate 2020 Guide

Modafinil UK: The Ultimate 2020 Guide


* = Anecdotally, the improved concentration from BrainZyme enables increased motivation.
** = Important note - whilst BrainZyme is scientifically proven to support concentration and mental performance, it is not a replacement for a good diet, moderate exercise or sleep. BrainZyme is also not a drug, medicine or pharmaceutical. It is a natural-sourced, vegan food supplement with ingredients that are scientifically proven to support cognition, concentration, mental performance and reduction of tiredness. You should always consult with your doctor if you require medical attention.

References:

[Definition of Nootropic from the Merriam-Webster dictionary]
https://www.merriam-webster.com/dictionary/nootropic
[Definition of Nootropic from dictionary.com]
https://www.dictionary.com/e/slang/nootropics/
[Definition of smart drug from the Cambridge dictionary]
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/smart-drug
[For a comprehensive list of nootropic ingredients]
https://nootropicsexpert.com/nootropics-list/

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published